Gedrag
Puberteit
Konijnen hebben een puberteit, dit begint wanneer ze 6 – 8 maanden oud zijn. In deze periode worden de geslachtshormonen aangemaakt.
Hierdoor veranderd het gedrag. Het wordt ook wel als baldadig gedrag gezien.
Ze gaan grommen, sproeien urine, ze willen paren met je voet of hand, gaan vechten of beginnen te bijten. Dit komt allemaal door de aanmaak van de geslachtshormonen. De voedsters beginnen territoriaal gedrag te vertonen en worden soms zelfs schijnzwanger.
Doordat ze dit gedrag vertonen stoten wij als mens het konijn vaak af of ze worden in een asiel gestopt. Dit kan voorkomen worden als je je konijn laat castreren of steriliseren. Hierdoor kan het konijn geen geslachtshormonen meer aanmaken en zal dit baldadige gedrag afnemen.
Daarbij is het vaak ook zo dat een gecastreerd konijn een stuk gelukkiger is. Daarnaast kun je ook een partner voor het konijn aanschaffen zodat die wat gezelschap heeft. Maart ze vertonen ook natuurlijker gedrag als ze met meer samen zitten.
Als je overweegt om je konijn niet te laten castreren of steriliseren onthoud dan dat de puberteit een half jaar zal duren. Hoe ouder het dier zal worden, hoe langzamer de hormoonproductie zal verlopen en je konijn zal dus vanzelf rustiger worden.
Konijnen hebben geen bronstgedrag, dit omdat ze zich het hele jaar door kunnen voortplanten (zie verdere uitleg in het kopje voortplanting)
Gedrag tijdens dracht
Het bouwen van een nest voor de aankomende jonkies verloopt in meerdere fases. Na ongeveer 3 weken begint de voedster met het verzamelen van stro in het donkerste hoek van het verblijf. De echte bouw van het nest begint pas 1 tot 2 dagen voor ze haar jongen zal gaan werpen. Het beste is om het hok goed schoon te maken als de voedster zo’n 3 weken zwanger is, zodat het bouwen een nest nog beter kan verlopen. In de week voor ze zal gaan werpen geef je elke dag wat extra stro, zodat ze het nest groot en warm genoeg is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb